fbpx
10 pofonegyszerű játék rossz időre
írta: Móka Zóna
2021.01.29.

Télen, ha éppen nem kint szánkózunk gyerekünkkel, akkor bent rekedünk a lakásban és próbáljuk lekötni valahogy az izgő-mozgó, levezetetlen energiáktól pezsgő csemeténket. Jól jön tehát néhány pofonegyszerű játékötlet, amit be lehet dobni ilyenkor!

Egyszerű és trükkös

Az élményalapú egyszerű játékokat szeretjük, mert otthon megtalálunk hozzájuk mindent, nem kell extra hozzávalót beszerezni. Az egyszerűen nagyszerű játékok azért is jók, mert sokféleképpen játszhatók és könnyen szabad/önálló játékká alakulnak maguktól, a gyerek kreativitását beindítják, beleviheti saját személyiségét, ötleteit is. A közös játékélménnyel a gyerek feltöltődik, ha pedig tele van a szeretet-tank, szívesebben eljátszik egyedül is. ?

1. Plüss utaztató

A kúszó-mászó mozgás nagyon jó a gyereknek, de szívesebben csinálja, ha közben kedvenc plüssállata utazik a hátán! Lehet szlalom/akadálypályát is építeni az utaztatónak, de a gyereknek már az is nagy élmény, ha egyszerűen faltól-falig mehet így. A játék célja, hogy az állatka ne essen le a hátáról!

+ 2 ötlet

– Kérd meg gyermekedet, hogy keressen plüssei között olyat, aminek két keze és lába van. Ezekkel könnyebb a játék és plusz elfoglaltságot is ad a gyereknek a válogatás.
– Próbálja meg a gyerek most a fején egyensúlyozva megtartani az állatot. Lehet az időt is mérni közben, vagy szintén megtenni így egy távolságot faltól falig. Kipróbálhatjuk egyensúlyozás közben a sétát, galoppot, futást is, vagy az adott állatra jellemző mozgást.

2. Színváros

Emlékszel még iskolás korunkból az ország-város játékra? Tudod, amikor egy adott betűvel kell ország, város, állat, fiú/lány nevet stb. kitalálni, minél többet, adott idő alatt. Ezt leegyszerűsíthetjük “Színvárossá” hogy bölcsis, ovis korú gyerekünkkel is játszhassuk. Mondjuk gyermekünknek különböző színeket: „Mutass nekem kék színt!”. És akkor szétnéz a lakásban, és mutat a fürdő csempéjére, játékautóra stb. Felváltva játsszátok, próbálj a gyerek szintjén játszani te is, vagyis nem kell az összes létező találatot elmondanod, csak kettőt-hármat, legyen a gyereknek is érdekes, sikerélményt adó. A játékot fel lehet jobban pörgetni azzal, ha idő korlát van, pl. beállítod a telefonodat, hogy berregjen két percenként, rögtön lesz nagy izgalom! Vagy kitalálhatod, hogy Te vagy a színcápa és ha nem tud adott idő alatt mutatni neked pl. 3 megfelelő színű dolgot, akkor játékosan “megeheted” őt!laughing

3. Mit visz a kishajó?

Nóriék játsszák ezt most az első osztályban, de itthon is játsszuk, mert tök jó. Ráadásul a hároméves Öcsi is belekapcsolódik a játékba, ami szerintem tök hasznos számára és sokszor nagyokat röhögünk is, mert vicces egy-egy elszólás, humoros megközelítés, amit mond. A játék lényege, hogy egy adott betűvel kell minél több szót találni. Felteszed a kérdést, pl.: „Mit visz a kishajó A-val?” És akkor mondhatjuk, hogy almát, asztalt, ajándékot stb. Lehet felváltva is mondani a szavakat. Vagy nálunk pl. Nórika úgy szereti, ha ő beszél végig, amennyi csak az eszébe jut (hagyni kell kibontakozni!laughing ) aztán meg jöhetek én és hozzáteszek párat. Fontos, hogy ne túl sok/nehéz szavakat mondjunk (csak olyat, amelyet a gyerek is ismer, használ!), hogy ne vegyük el a gyerek kedvét a játéktól. Hiszen ennek pont az a lényege, hogy érezze magát okosnak és élvezze a próbálkozást, a gondolkodást.

4. Párnás játékok

A párna mindenhol megtalálható, általában sok van belőle és egy csomó dolgot ki lehet velük találni, pl.: párnavonat, párnaegyensúlyozó, párna pálya vagy párna kuckó. Ezek végtelenül egyszerű játékok, de élményt adnak a gyereknek, ezért azonnal be lehet őket vonni és tuti jól szórakoznak majd. Párnavonat: Rakjátok le sorban a földre a párnákat, ezek a vonat vagonjai, vagy kényelmes ülései. A gyerekek sokszor a gesztust is nagyra értékelik, hogy leülünk velük, hozzájuk, bekapcsolódunk a játékba. Aztán utána sokszor „semmit” se kell tennünk, mert ők maguk szövik tovább az eseményeket, a játékot és kvázi egyedül is eljátszanak. (Ez teljesen megfelel a 3 aranylépcsőcske elméletnek, aki nem hallotta még, itt megnézheti: https://www.youtube.com/watch?v=9WCIbmPDPNw technika célja, hogy gyerekeink önállóan is tudjanak játszani, úgy, hogy feltöltjük a szeretet tankjukat a közös játékkal, majd kivonódunk a közös játékból és moderáljuk az ő önálló játékát ha szükséges.)

A Párna pálya egy párnákból épült akadálypálya. Mehet közben a meseszövés, például, hogy az egy-egy párna igaziból kő, és a kövek alatt folyó van, esetleg egy erősen sodródó folyó, ami vízeséssel végződik… Felhalmozhatunk egy pár párnát, amiről le lehet ugrani szintén egy párnára, így biztonsággal le is ugorhatunk a vízesés tetejéről!

Párnacsata: Nem hagyhatjuk ki a párnás játékok sorából, igazságtalan lenne! ? Ráadásul ha adunk a jétéknak egy biztonságos kereteket (pl.: csak törzsre/lábra lehet csapni, egymásnak fájdalmat okozni nem szabad), akkor szuper feszültséglevezető, szórakoztató játék lesz belőle. Lehet az a játék, hogy tapsra gyorsan párnát kell cserélni egymással és ezt minél gyakrabban, minél váratlanabb pillanatokban megcsinálni. Fontos szabály, hogy csak addig lehet csinálni a játékot, amig mindenki élvezi. Amint valakinek rossz, vagy elfáradt, abba kell hagyni rögtön.

A játékos csata után jól jöhet a Párnakuckó. Építsünk bunkert párnákból, ami szuper kezdés egy meghitt közös meseolvasáshoz.

5. Szőlő-lopkodó

Lipem-lopom a szőlőt. Ezt a játékot szerintem öcsi az oviból hozta, aztán Nórival otthon továbbfejlesztették. A dalocska ritmusát innen tudod lecsekkolni, ha nem vagy biztos benne: https://www.youtube.com/watch?v=AGqxdp0FB0k Az egyik játékos lefekszik a földre, alvást színlel. A másik énekli ezt a dalt, majd elkiálltja magát: tele a kiskosár! Ekkor a földön fekvő játékos felpattan és elkezdi kergetni a máskat. Cseréljünk mindig szerepeket! Az enyéim odáig vannak a játék horgászbotjukért, ezért azzal horgásznak, amíg „lopkodják a szőlőt”. De lehet úgy is játszani, hogy tényleg egy kosár van a gyerek kezében és a dal befejeztével meg kell töltenie a kosárkát játékkal. Extra csavarás: még mókásabbá tehetjük a játékot (a gyerekek után szabadon) ha kicsit megváltoztatjuk a dalocska szövegét és „elaludt az öreg csősz” helyett, elaludt az öreg dinó/csalamádé/stb. rakunk, és akkor majd a dinó/csalamádé fog minket megkergetni!laughing

6. Nyomi-állat olimpia

Tudjátok vannak azok a kis nyomkodhatós, gumiállatkák, amiket 200 forintért lehet kipörgetni az automatákból…gondolom nálatok is van belőle néhány! Nem tudom ti hogy vagytok velük, de nálunk ezek az állatkák eszméletlen ár-érték aránnyal minden más játékot kenterbe vernek. Van egy pár, ami még a tavalyi balatoni nyaralás alatt pörgettek ki a gyerekek és egy héten át játszottak velük a Balaton vizében. Aztán pedig azóta is, otthon a fürdőkádban. A lakásban és bárhol! A fürdőszoba azért nagyon jó, mert csempés és lehet rá dobálgatni az állatokat, amik tök jól rátapadnak! Majd lassan lepörögnek, szaltózva! Próbáljátok ki! Lehet tartani állat olimpiát velük, ki dobja magasabbra, ki szaltózik le szebben stb. A tapétán is remekül tapadnak, viszont legyetek óvatosak, mert enyhe zsírfoltot hagyhatnak maguk után.

7. Dinamikus autópálya mérőszalagból

Ne kicsinyítsük le az egyszerű mérőszalagban rejlő lehetőségeket!
– Alakítsunk ki belőle egy U-alakot, a játék az, hogy bele kell gurítani a garázsba az autókat. A móka benne (az ügyességi feladaton túl), hogy az autók becsapódásától az U-alak formája mindig kicsit változik, így mókás kihívást jelent a feladat teljesítése.
– Készítsünk a mérőszalagból egy alagutat, ami alatt át kell siklania az autóknak!
– Készítsünk kanyargós autópályát a mérőszalag mentén.

8. Maszatmentes alkotás

Egy bugyiba/genotermbe nyomjunk tempera/ olajfesték/ételszínező pacsákat, majd cellux-al ragasszuk le a bugyit szélét. Indulhat a játék! smile Ami nemcsak azért klassz, mert nem lesz piszkos a gyerek/lakás, hanem mert tök jó a finommotorikus készség fejlesztésére (sutyiban javíthatjuk vele a rajzolni nem szerető gyerek kézügyességét) és egészen apró babákat is el lehet vele szórakoztatni.
– Lapítsuk szét a színes pacsákat, ujjbegyünkkel, tenyerünkkel próbáljuk összekavarni így a színeket!
– Próbáljunk alakokat rajzolni így, pl. pillangót, csigát, napocskát. Vagy felhőt, amiből eső esik.
– Ujjbegyünkkel rajzolhatunk a színpacáknak arcot! Körmünkkel pedig egészen klassz éles vonalat húzhatunk bele. Ezekkel csinálhatunk a tengerbe hullámokat, vagy a figuránkra hajat, stb.
– Rajzoljunk formákat a gyerekkel vagy alkossuk meg óvodai, bölcsis jelét. Véssünk négyzethálót, cikkcakkot!

9. Állati kötélpálya

Ez a játék annyira bejött, hogy el se hiszem! Kár, hogy nem néztem az időt, de 10 perc közös játék után öcsike eljátszott vele egyedül vagy egy órát! Két pont között függessz ki egy cérna/madzag pályát. A két szélét cellux-al rögzítsd. Én a ruhásszekrények között készítettem el, a két ajtónyitó volt a fix pont. De lehet ez pl a fürdőszoba és a wc közötti távolság is, ha a két ajtó kilincse közel van egymáshoz. Aztán jöhetnek az állatkák! A kinder figurák, az apró plüssök, műanyag pókok, békák, pónik! A feladat az, hogy minél többet fel kell rakni egymás hegyére-hátára úgy, hogy ne essenek le! Lehet próbálkozni végigvezetni az állatot a pályán, félútig le is csúszik magától, de az igazi élvezet a rakosgatás. Nézegetni hol egy kampócska, egy csáp, egy kar, amit be lehet akasztani, egymásba illeszteni és így gyarapodnak az állati kötélpálya lakosai.

10. Cellux-os Picasso

Ez egy szupi, egyszerűen nagyszerű játék, amit kicsik-nagyok együtt is csinálhatnak és még Te is jól szórakozhatsz közben!smile
1. Egy papírlapra cellux darabokból rakjatok ki egy mintát (pl.: kicsiknél ovis, bölcsis jel) vagy a gyerek nevét. Egyszerű minta ötletek: zászló, hajó, házikó, fésű, minden ami egyenes vonalakból áll!
2. Fessétek le/pacsálja össze a gyerek az egész rajlapot vízfestékkel, vagy akár zsírkrétával.
3. Húzzátok le a papírról a cellux csíkokat és voilá, kész a műalkotás!

 

Inspirálódnál még? Gyere és csatlakozz a Móka Zóna Anyucik kreatív csoportjához!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük