fbpx
Közös játék esős időben
írta: Móka Zóna
2021.10.21.

 

A közös játék öröme

A közös játék jó kedvre derít, oldja a feszültséget, megnyugtat és összekovácsol. Erőt ad Nekünk, szülőknek is és még nagyobb erőt, köteléket jelent gyermekeink számára. Gyerekeink legfőbb vágya a mi osztatlan figyelmünk, amit ha megkapnak, kivirulnak. De már csak saját magunk miatt is érdemes minőségi időt együtt tölteni gyermekeinkkel minden nap, hiszen ők a figyelmet minden áron kisajtolják maguknak és nem mindegy, hogy csínytevésekkel hívják fel magukra a figyelmet, vagy építő jellegű közös élményben élik ezt meg velünk. A kérdés már csak az: a sokszor fáradt és időhiánnyal kűzdő szülők mivel kössék le gyermekeiket? Milyen – számukra is élvezetes- játékot játsszanak velük? Erre kínál ötleteket a Móka Zóna, amiket pont rossz időben érdemes a leginkább bevetni, hogy legyen örömteli a közös együttlét, amiből mindenki töltekezni tud. Nézzük néhány gyereklefoglaló ötletet életkorok szerinti bontásban!

 

Ha szakad az eső…

 

1-3 éves gyerekekkel:

Első körben mindenkinek ajánlom Agócs Írisz: Masa és az eső című meséjét és mi is kedvünkre próbáljuk ki a legkedvesebb lusti-tevékenységeket KÖZÖSEN! Nem kell megváltani a világot, szuper fejlesztő játékokat erőltetni, inkább töltsük meg szeretet-tankjainkat és együnk/süssünk finom sütit, igyunk fincsi forró italokat és dagonyázzunk közösen a puha takarók alatt, mint Masa! 🙂 Lassuljunk-lazuljunk le, elősször mi felnőttek, aztán a gyerekek szinte azonnal bevonódnak, ha látják, hogy mi is örömünket leljük benne.

Cuki, bájos mese, ami nemcsak klasszikus, de értékes üzenetet is közvetít arról, hogy segítsünk egymásnak a bajban. Ha te szeretnéd felolvasni gyermekednek, itt megtalálod:
https://varazsszavak.blog.hu/…/vlagyimir_szutyejev_a…

A Móka Zóna specialitása a játék-mese-alkotás egysége, azaz, hogy egy adott témát többféleképpen is feldolgozunk játék közben. Ezzel egyrészt nagyobb tartalmat, ismeretet (adott esetben üzenetet) tudunk átadni a gyereknek és egyben hosszabb időre is lefoglaljuk őt. Tartalmat, tanulságot mindig fontos átadni, hiszen a gyerekek a játékon keresztül tanulnak meg mindent és amit megtanulnak, megértenek, csak abból tudnak később is meríteni. A meséknek így elengedhetetlen sajátossága kell, hogy legyen a tanulság és a pozitív végkifejlett. Tehát játsszátok el a történetet lépegető bábokkal!

– Nyomtassátok ki és vágjátok ki az állatos képeket. A lyukakat kivágva, tegyétek bele ujjatokat és máris kezdődhet a mini báb játék! Ha nincs kedvezek bábozni, jöhet a hangutánzás! 🙂

– Szólaljon meg minden állat más hangon! Majd csak a hangutánzás által próbálja meg gyermeked kitalálni melyik állatra gondolsz? Ki mondja, hogy csip-csip/cin-cin? Kinek vörös a színe? Ki tud repülni? Gyermekednek melyik szereplő tetszik a legjobban? És Neked? Miért?

– Mesélj el a gyerek szintjén egy történetet saját életedből, amikor a meséhez hasonlóan mások megvédtek téged, vagy te védtél meg valakit. A sok ilyen közös élmény segíthet később megérteni a gyereknek, hogy mi a helyes és mi nem az, megteremtve ezzel az alapokat a későbbi dackorszak nehézségeinek hatékonyabb kezelésére.

 • “Fúj a szél a fákat, letöri az ágat, reccs!”

Ezt a mondókát talán már ismeritek is! Képzeljük el és játékosan meséljük el a gyereknek, hogy nagy szélvihar kerekedik, amiből óriási vihar tör ki. Majd kinyújtjuk felfelé a karunkat és utánozzuk a fák – szél tépázta- lombjait, majd a reccsnél hirtelen lecsapjuk karunkat. Grimaszolhatunk közben, vagy túl is játszhatjuk az ág törést úgy, hogy teljesen lerogyunk. A picik élvezni fogják a mókát és a kacagásuk mosolyt fog csalni a mi arcunkra is! 🙂 A víz csepergése/zuhogó eső utánzása jó alkalom a csiklandozásra is! Újjainkkal lassan, majd gyorsan “cseperegjünk” azaz csikizünk, simogassuk. Ez a fenti mondóka is joggal bekerült a Móka Zóna által kiválasztott 100 legjobb mondóka közé, amiket megtalálsz a Móka Mondóka 3az1-ben csomagban. A csomaghoz tartozó videóban megnézheted az egyes mondókák ritmusát és hogy hogyan tudtok rájuk mókázni gyermekeddel.

 

3-6 éves gyerekekkel

A Móka zóna saját készítésű meséje kapcsán, lehet érzékenyíteni a gyereket arra, hogy fogadjuk el egymás (és a saját) rossz tulajdonságát és értékeljük a jó tulajdoságokat magunkban és másokban is.❤️Miután  felismertük gyengeségeinket, már tudunk dolgozni azon, hogyan tudunk javítani rajtuk. Nemcsak az embereknek, de a dolgoknak is van két ellentétes oldaluk. Az esős idő is rossz, mert nem tudunk kint futkározni, de jó is, mert kcsit össze tudunk bújni és csak egymással foglalkozni. Ha tetszett a mese, ajánlom Neked a többit is! A Móka Mesék 2az1-ben csomagban 24 mesét találsz, a képekkel illusztrált mesekönyv mellett pedig a témákhoz kapcsolódó foglalkoztató füzetet is kapsz.

– Mesélj a gyereknek arról, hogy szerinted Neki mi a legfontosabb jó tulajdonsága? Mi az, amiben igazán kiemelkedő? Dicsérd és szeretgesd, segíts neki kialakítani saját magával kapcsopatos pozitív énképét, ami megalapozza majd, hogy kalakulóban lévő személyisége kiegyensúlyozott alapokon nyughasson. Ha a kisgyermek tisztában van saját pozitív képességeivel, nehezebben veszik rá a kortársak az esetleges rossz viselkedésre hiszen önbecsülése nem csak a külső megfelelési vágy függvénye. Ha pedig a gyermek tisztában van gyengeségeivel, elfogadóbb másokkal is, hiszen senki sem tökéletes. Sokszor nem direkt bántjuk egymást, csak saját zavarodottságunk mutatkozik meg így, a dicsérettel, pozitív elismeréssel ezt is tompítani, gyógyítani tudjuk gyermekünkben.

 • Rajzos mondóka: tanuljuk meg a mondókát és közben rajzoljunk báránykát!

1. Őszi égen sötét felhő
2. Hull belőle hűvös eső.
3. De ha
4. füle,
5. farka van,
6. akkor
7. bárányt
8. rajzoltam!

 

6-9 éves gyerekekkel

 

 • A víz körforgása                                                                                                                                                                A nagyobb gyerekek tudásszomját jól kielégíti ez a videó, persze a cuki animáció is nagyon érdekes benne.
  Ha már kellően ráhangolódtatok a témára, jöhet a tááánc! Nem viccelek, szuper jó szórakozás lesz és energialevezetőnek is príma, ha kipróbáljátok. A víz körforgása videó megnyitásához kattints ide.

 

 • Videós tánc-játék A Just Dance-ben megtanulhattok gyermekeddel közösen néhány tánc mozdulatot, a jó hangulat garantált! ? Persze még mókásabb ha a tánc és a zene még az esős időjáráshoz is köthető, ezért ezt ajánlom Nektek!
  https://www.youtube.com/watch?v=dKyTqUWQiSQ 

1 hozzászólás

 1. Tavasz Patricia

  Nagyon jó ötletek, köszönjük! A 9 éves lányom imád Just Dance-ezni, biztos fog neki tetszeni az Its raining men!!

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük