fbpx
Top 10 tavaszi móka
írta: Móka Zóna
2021.04.26.

Top 10 tavaszi móka

 

Tavasz, tavasz, imádunk tavasz! Végre ki lehet menni sokat a levegőre és szabadon futkározhatnak a gyerekek! Azonban a változatos időjárás miatt nem árt betankolni néhány jó játékötlettel, ha mégis a négy fal közé szorulunk gyermekünkkel.

 

Móka Zóna tavaszi játékötletek: 

1. Virágos fa

Hát persze, hogy alkotunk, ki nem hagynánk az egyik kedvencünket a virágos fa elkészítését. Egyrészt mert pofonegyszerű, másrészt mert változatos, könnyű, mégis látványos, szóval szeretik a gyerekek! Rajzoljunk egy fatörzset, ágakkal. Majd jöhetnek a virágok a fára! Mártsuk vízfestékbe/temperába gyermekünk újjbegyeit és indulhat a móka. Külön jópofa, ha ecsettel (is) festegetünk a gyerek ujjára, mert az kicsit csikis neki, így újabb izgalmas élményeket szerethet érzékszervei által, miközben ügyesedik és kreatívkodik. Kipróbálhatunk egy sor érdekes dolgot, amit festékbe márthatunk, viráglenyomatnak, pl.: parafadugót, fültisztitó pálcikát, szivacs darabot. De készülhetnek akár krumpli vagy radír-nyomdával is a virágok a fára, vagy egy darabka légbuborékos fóliával, műanyag flakon aljával. Próbáljatok ki mindenféle tapintású anyagot, élvezni fogjátok!

       

2. Tenyérlenyomatos virág

Az előbbiek cifrázása. Ha nem elég már az újjbegyünk és annyira belejöttünk a mókába, használhatjuk virágnak, sőt egész lombkoronának a tenyerünket is! Naná! Ha a játék egyszer beindul!..laughing

 

                                               

 

3. Virágkinyílós kísérlet

A tavasz arról is szól, hogy csodáljuk a természetet minden lehetséges módon! Mutassuk meg gyermekeinknek a természet csodáját pl. egy gyorsított felvétellel rögzített -napraforgó kifejlődését bemutató- videóval: https://www.youtube.com/watch?v=x5mHzwEOpp4

Ültethetünk igazi növényt is, de az azonnali eredmény miatt a gyerekeknek nagyon érdekes a papírvirág szirmainak kinyílása is!smile https://www.youtube.com/watch?v=pWG_wTPfdpY

Hogy készül? Rajzoljunk meg és vágjunk ki, különböző formájú virágokat. Használhatunk színespapírt is vagy, egyszerű papírt, vagy itatóspapírt (minél vékonyabb a papír, annál látványosabb az eredmény). Hajtsuk be a szirmait, majd dobjuk be egy tál vízbe! A szirmok kinyílnak a víz felszínén.

      

Lehet cifrázni a kivitelezést, például nagy ovissal, kisiskolással gyönyörű tavirózsákat alkotva: https://kasmiranyo.blog.hu/2017/03/19/most_megtudhatod_hogyan_varazsolhatsz_nyilo_tavirozsat_par_lepesben

 

4. Fejlesztő piknik

A piknik remek móka. Pokróc, frizbi, labda, na és persze a finom elemorzsia! A lényeg!laughing Az ember szinte a szívében érzi a szabadságot és a nyár közeledtét! Persze ha kint épp vizes az idő, bent a gyerekszobában is tarthatunk pikniket, főleg mivel belecsempészhetünk egy kis hasznos, fejlesztő foglalkozást is. Elő hát a játék ételekkel! A szabad játék közben lehet beszélgetni a színekről, formákról, ízekről. Melyik a nagyobb, kisebb, finomabb? Melyik a kedvenc, mi honnan származik (fáról, földből, stb.)? Az udvariassági formákat (tessék, köszönöm, jó étvágyat, osztozkodás) is lehet gyakorolni a szerepjáték közben.

Két komplex fejlesztő játék:

– Egy zsákba/dobozba berakod az előre megmutatott gyümiket/tárgyakat, majd gyermekednek kitapogatás által kell megpróbálnia beazonosítani őket.

– A kettévágható ennivalók egyik felét letakarod, majd körülírod, melyik ételre gondolsz és gyermekednek ki kell találnia, majd kitapogatnia, és ha megvan, összeilleszti az ételt, megmondja a nevét. Szuper komplex fejlesztő játék lesz így belőle, ami fejleszti a szenzomotorikát, finommanipulációt, szókincset, gondolkodást és a figyelmet is.

5. Fűfej készítés

Irány a virág/kertészeti bolt és vegyünk fűmagot! Szórakozás és növénygondozás egy füst alatt!

Hozávalók: fűmag, virágföld, régi nylon harisnya, befőttes gumi. A díszítéshez mozgó szem/gomb, textil vagy filc. A harisnya aljára kerül a fűmag, rá a föld. Kötözd meg, állítsd tálkába/cserépbe, díszítsd, öntözd és gyönyörködj!laughing Itt elolvashatod az egyes lépéseket részletesen: https://sporolok.blog.hu/2018/03/28/fufej_keszites_hazilag_lepesrol_lepesre

 

6. Minimál tavaszi társas

Kitalálhatunk mi magunk is egy egyszerű, mókás tavaszi társasjátékot. Szerepelhet benne pl.: lepke, virág, csiga, esőfelhő, szivárvány. Dobókockával dobhatunk és lépegethetünk a pályán, ami lehet egy A4-es lapra rajzolt kép.

Játékszabályok

Lepke: dobhatsz még egyszer. Virág: 1x kimaradsz a dobásból. Csiga: amennyit dobtál, annyit léphetsz, de hátrafelé. Esőfelhő: lépj vissza a starthoz.

Hagyd, hogy gyermeked is ötleteljen, milyen szimbólumok legyenek a játékban és milyen szabályokból álljon a játék! A bábuk lehetnek kinderfigurák, vagy a szabadban talált kavicsok.

Lehet még ennél is egyszerűbb, csak két szimbólumos a játék: fa és madár. Még papír se kell hozzá, csak egy ablak, amin ki lehet kukucskálni. (Ha nincs túl so madár felétek, lehet helyettük ember is) És, hogy mikor mit kell csinálni? Na az már mókás lesz a javából!wink

 

7. Házi szivárvány eső

Az otthoni kísérletek felpezsdítik a gyerekek tudásvágyát, miközben újra meg újra át akarják élni a klassz élményt. Például a házi szivárványos eső elkészítését! Csak egy üveg víz kell hozzá, borotvahab és ételfesték, amit legjobb, ha pipettával cseppentünk bele (legközelebb tegyük félre a kifogyott orrcseppetsmile), de a lassú csurgatás is jó lesz! https://www.youtube.com/watch?v=hgBo6P0rjoM&t=59s

Kipróbálhatjátok azt is, hogy olajba csöppentetek ételfestéket!

 

8. Tavaszi dominó

A dominó egyszerűen nagyszerű játék. Mindenki kapjon 5 db dominót, egyet rakjunk le az asztalra és sorra haladunk, tesszük le a megfelelő figurát, ami egyezik az asztalon lévővel. Pl.: pillangóra, pillangót és így tovább. Ha nem tudunk lerakni dominót, akkor húzunk. (Ha sokan játszunk kezdjünk kevesebb dominóval, ha kevesen játszunk többet is kioszthatunk az elején) Az nyer, aki elsőnek tudja lerakni az összes dominóját. 

Még több gyereklefoglaló, kreatív tavaszi játékért iratkozz fel a Móka Zóna hírlevelére! https://mokazona.hu/ingyenes/

 

9. Figyelem fejlesztő virágszirmok

Nyomtassátok ki két példányban a következő virág mellékletet. az egyik oldalról csak a virágokat vágjátok ki, hogy legyen három kész virágotok. A másik példánynál a virágszirmokat is vágjátok ki, így sok kis színes szirmocskát kaptok. A feladat az, hogy a gyereknek rekonstruálnia kell egymás után a különböző színű virágokat úgy, hogy előtte alaposan megfigyeli a különböző színű szirmok sorrendjét. Ha meg tudja csinálni hiba nélkül, lehet időre is elvégezni a feladat és megpróbálhatja megdönteni a gyermek a saját rekordidejét is. Ha belejön a gyerek a játékba, készíthettek saját virágokat is, számtalan színű szirom-kombinációval.

10. Memória fejlesztő extra: virágkezek

Szeretem az összetett játékokat, amikor a kézműves feladat, csak a játék eleje és még azután jön az igazi móka. smile Ennél a játéknál is pont így lesz, mint a legtöbb Móka Zóna játéknál!

Először készítsünk el néhány papírvirágot. Rajzoljuk körbe a tenyerünket (még jobb ha keményebb kartonpapírra), vágjuk ki a formát, díszítsük, majd ragasszunk hozzá szárnak cellux-szal egy szívószálat. Készítsünk fejenként legalább 3 ilyen virágkezet. Ezután jöhet a szituációs-és memória játék!

A játékosok sorban mondanak „magukról” néhány információt. Első körben pl.: ha virág lennék, ……..(rózsa, tulipán, ibolya, húsevő stb.) virág lennék. /Ha fiúkkal játszotok és nem szeretik annyira a virágokat játszhatjátok az első kört bogarakkal! (szarvasbogár, szentjánosbogár, ganajtúró és társaik) Második kör: Milyen színű lennék? Harmadik kör: hol laknék? (Pl.: erdőben, sivatagban, vízben, jegesmedve barlangjában!laughing) Ezután jön a memória próba, a negyedik kör. Megkérdezzük x-től, hogy y milyen virág/bogár, milyen színű és hol lakik? Minden jó válaszért kap az illetőtől egy virágkezet. Így megy sorban a feladat a résztvevők között, és az nyeri a játékot, akinek a legtöbb virágkeze lesz a végén!

 

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük